همایش کاربرد هوش مصنوعی در تولید محتوای چند رسانه ای برگزار شد

همایش کاربرد هوش مصنوعی در تولید محتوای چند رسانه ای در سالن همایش باغ موزه دفاع مقدس قم برگزار شد.

به گزارش ایکنا از قم، بهروز مینایی، دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک، در همایش کاربرد هوش مصنوعی در تولید محتوای چند رسانه ای که به همت صدا و سیمای مرکز قم در سالن همایش باغ موزه دفاع مقدس قم برگزار شد، ضمن بیان جایگاه کشورها در زمینه هوش مصنوعی گفت: گرچه آمریکا در برخی زمینه های هوش مصنوعی پیشتاز است اما پیش بینی می شود که چین به رتبه اول برسد و صحبت از این است که تا سال 2030 درآمدی که از هوش مصنوعی بدست می آید، 15/7هزار میلیارد دلار است که از این مقدار، نزدیک 7/5هزار میلیارد دلار سهم چین خواهد بود. مسئله هوش مصنوعی در اسرائیل، رتبه علمی رو به افولی داشته به طوری که در حدود 20 سال گذشته، از رتبه 18 به 53 رسیده است. اما باید توجه داشت که در مباحث نظامی هوش مصنوعی، اسرائیل خود را به رتبه 7 رسانده است، اسرائیل دارای سلاح های هوشمندی است که افرادی مثل فخری زاده را نیز به همین روش به شهادت رساندند.

وی ضمن بیان بیانات مقام معظم رهبری در خصوص هوش مصنوعی و همچنین تاکید ایشان بر انجام این امر، گفت: تاکید مقام معظم رهبری در سال 1401 نسبت به استفاده از هوش مصنوعی بویژه در بحث رسانه باعث شد که هوش مصنوعی، فراگیرتر شود و مردم ایران به این ساحت بیش تر روی بیاورند گرچه که بازهم حضور ما در زمینه هوش مصنوعی کم رنگ است و کافی نیست.

دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک اظهار کرد: سال 2024، سال هوش مصنوعی بود و در این سال، دو جایزه نوبل به هوش مصنوعی تعلق گرفت . سال 2025، سال کوانتوم است و سال کوانتوم هم زمانی که با هوش مصنوعی تلفیق می شود، نتیجه شگفت انگیزی در پی دارد. به عنوان مثال شرکت گوگل که از هوش مصنوعی عقب افتاده بود، با تعویض فقط یک تراشه توانست از جهت سرعت و کمیت سهام خود را 60هزار میلیارد دلار ارتقا دهد.

مینایی افزود: دنیایی که با آن روبرو هستیم؛ دنیای دیجیتالی، دنیای زیستی و هوشمندسازی است. هوشمندسازی در قسمت های مختلف صنایع آن اتفاق می افتد و تکنولوژی های آینده بحث ناترازی انرژی را برطرف می کند و دنیا به سمت استفاده از انرژی های پاک می رود، هوش مصنوعی توانایی یک ماشین برای نشان دادن رفتارهایی همچون انسان از قبیل استدلال، یادگیری، برنامه ریزی و خلاقیت است؛ تکامل هوش مصنوعی یا شناخت و حل خلاقانه مسئله توسط ماشین ها از هوش مصنوعی(AI) محدود که برای حل مشکلات خاص تا به هوش مصنوعی پیشرفته(AGI) مطابق با ظرفیت درک و یادگیری انسان است.

وی با بیان ابراز نگرانی بشر از پدیده هوش مصنوعی اظهار کرد: برخی معتقدند که هوش مصنوعی آنقدر پیشرفت می کند که از کنترل بشر خارج می شود. اما به نظر من، هرگز هوش مصنوعی از سلطه بشر خارج نمی شود زیرا در مواردی مثل فتوای مجتهدین و آن مسئله ای که بشود به آن اعتماد کرد و تمام جنبه های منطق، فلسفه، عشق و احساس را نمی تواند همزمان در بر بگیرد و خروجی قابل اعتمادی به ما بدهد در صورتی که وقتی یک مسئله توسط یک انسان که مجتهد است، صورت می گیرد.

مینایی ادامه داد: هوش مصنوعی به برخی از پیش بینی های خود نیز نرسیده است خصوصا در اقسامی که قرار بود ماشین از انسان پیشی بگیرد. به عنوان مثال تا به امروز طبق پیش بینی های صورت گرفته، بنا بود ربات هایی به جای بازیکنان برتر فوتبال جهان ساخته شوند که جای افرادی مثل مسی و رونالدو گرفته شود اما امروزه شاهد این هستیم که چنین رباتی ساخته نشده است.

وی با معرفی برخی ویژگی های هوش مصنوعی افزود: ویژگی های ممتاز فناوری هوش مصنوعی؛ فناوری امیدآفرین، فناوری توسعه بخش و فراحوزه ای همانطور که موشک و پهباد برای ما اقتدار ایجاد کرد، هوش مصنوعی نیز می تواند برای اقتدار ایجاد کند نه فقط در زمینه نظامی بلکه در زمینه های متعدد که آورده های گوناگون برای ما دارد و آخرین ویژگی ممتاز هوش مصنوعی، فناوری اقتدار آفرین و فناوری با قابلیت استفاده عمومی است.

هوش مصنوعی از نگاه تهدیدی

دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک، هوش مصنوعی را از نگاه دیگری معرفی کرد و گفت: هوش مصنوعی در 2022 قدرت تولید پیدا کرد و اگر بخواهیم از نگاه تهدیدی به هوش مصنوعی بنگریم؛ حکمرانی یا سایبرنتیکی، تهدید شغلی، نقض حریم خصوصی و مرجعیت زدایی نخبگان یا نسبی شدن حقیقت از موارد تهدیدهای بوجود آمده توسط هوش مصنوعی است.

وی افزود: هوش مصنوعی شرایطی را فراهم می آورد که نظارت اجتماعی را برای حاکمیت ها بسیار دقیق تر می کند اما اگر یک حاکمیت بخواهد استقلال مردم را سلب کند، می تواند با این ابزار، بیش تر از هر دوره تاریخی این کار را انجام دهد، نابرابری اقتصادی و اجتماعی در اثر استفاده از هوش مصنوعی از دیگر معایب آن است. در اثر استفاده از هوش مصنوعی ممکن است درآمد برخی افزایش چشمگیری داشته باشد و همچنین استفاده سامانه های استخدامی در شرکت ها با استفاده از هوش مصنوعی باعث بوجود آمدن بی عدالتی هایی می شود.

درآمدی بر تهدید یا فرصت بودن هوش مصنوعی

مینایی هوشمندی را چاره تهدید یا فرصت دانست و اظهار کرد: هر یک از این دسته بندی های تهدید نیازمند بررسی دقیق، دستورالعمل های اخلاقی، چارچوب های نظارتی و مدیریت فعال است تا اطمینان حاصل شود که توسعه هوش مصنوعی به نفع بشریت است و در عین حال آسیب های احتمالی را به حداقل می رساند. باید با این دید به هوش مصنوعی بنگریم که آن یک دستیار برای انسان است و هرگز نباید اجازه دهیم که جایگزین ما شود و کارایی انسان را انجام دهد. هر چند که با بوجود آمدن هوش مصنوعی و کاربرد همیشگی آن، ذهن بشر را کند و خلاقیت او را می کاهد .

با هوش مصنوعی دیگر نیازی به اعزام سرباز برای جنگ نیست

وی گفت: یکی از اساتید دانشگاه اورشلیم در اسرائیل، به نام یووال نوح هراری(Yuval Noah Harari)کاربرد هوش مصنوعی را در جنگ این گونه تعریف می کند: «ما وسط یک مسابقه هوش مصنوعی قرار داریم که برندگان می توانند بازندگان را تبدیل به مستعمره خود تبدیل کنند. زمانی که شما data دارید دیگر نیاز به اعزام سرباز ندارید.»؛ همچنین هرکاری دو کتاب به نام «انسان خردمند » و «انسان خداگونه» تألیف کرده است که پیشنهاد می کنم حتما آن را به عنوان فعالین رسانه بخوانید.

مینایی همچنین در پایان با معرفی برخی چت بات های معروف هوش مصنوعی، افزود: Chat GPT، Claude، Gemini و Microsoft copilot از معروف ترین چت بات های هوش مصنوعی هستند. شما برای استفاده از هوش مصنوعی و پرسیدن سوالات خود از آن، باید داده ای به آن وارد کنید که به آن پرامپت(prompt) می گویند، در پرامپت خود باید سوال خود را دقیق و با جزئیات کامل ارائه کنید تا در نهایت هوش مصنوعی نیز پاسخ شایسته ای ارائه کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha